torstai 20. heinäkuuta 2023

Grillaus mökillä ja ilmasto sekä päästöt

Kesällä koko Suomi grillaa mökeillä ja omilla pihoillaan. Onko grillauksella vaikutusta ilmastoon ja mikä olisi paras tapa grillata, jos haluaa mahdollisimman vähän päästöjä itse grillaamisessa. Myös grilliin laitettavat ruoat vaikuttavat kokonaispäästöihin, jos haluaa miettiä oman itsensä ja kotitalouden hiilijalanjälkeä isommassa mittakaavassa. Riippumatta siitä mitä tuotteita grillataan voidaan katsoa saman ajan kypsyviä tuotteita eri grilleissä ja pohtia vaikutusta ilmastoon sitran artikkelin pohjalta. Sähkögrilli kuluttaa yleensä tunnin grillaamisessa 2 kilowattituntia energiaa joka vastaa artikkelin mukaan 362 gramman co2 päästöjä. Jos sähköä tuotetaan uusiutuvista energian lähteistä, niin päästöt ovat nolla energian tuotannon osalta ja sähkögrilli on siten erittäin hyvä vaihtoehto. Hiiligrillissä taas käytetään palamatonta puuta grillaukseen ja yleensä on pohdittu ja tultu siihen lopputulemaan, että palava puu ei nosta hiilidioksidipäästöjä koska hiilidioksidi on sitoutunut puuhun ilmastosta ja palautuu myös tuleviin kasvaviin puihin. Tämä kuitenkin kaikella järjellä ajateltuna vaatii sen että puita kasvaa saman verran tai mielummin enemmän kuin niitä kaadetaan maailmasta. Hiiligrilli on siis ainkain lähellä ilman co2 päästöjä, jos puut kasvavat takaisin. Kaasugrillissä käytetään propaania, jota on kaivettu maansisältä ja pullotettu grillejä varten. Tämä varastoitunut kaasu ei luonnostaan olisi päässyt takaisin ilmakehään, joten se voidaan laskea pelkäksi päästöksi. Tunnissa kuluu kaasua 880 gramma edestä hiilidioksidipäästöjä, joten kaasugrilli on huonoin vaihtoehto ympäristön kannalta grillaamiseen. Kaasugrilli on kuitenkin nopein ja helpoin tapa grillata ja sillä saadaan korkeita lämpötiloja grillauksille nopeasti aikaiseksi, joten vähempikin aika voi riittää ruan kypsentämiseen. Näitä valintoja voi miettiä kun seuraavan kerran grillailee omalla mökillä ja pohtii ehkä samalla luonnon monimuotoisuutta ja pihvien kypsymistä.

Ei kommentteja: